Lezingen Kunstontmoetingen

Ons concept

De lezingen zijn bedoeld voor mensen met een brede interesse voor kunst en cultuur. Er wordt geen specifieke voorkennis verwacht, alleen een open geest voor nieuwe indrukken en ideeën. De thema's kunnen zeer breed gaan maar staan telkens toch op één of andere manier in de actualiteit. Zo kan de lezing een voorbereiding zijn op een tentoonstelling in onze omgeving, of kan ze inspelen op enkele markante gebeurtenissen uit de actualiteit of het leven van elke dag.

De lezingen "kunst" putten steevast uit het rijke arsenaal van moderne en hedendaagse kunst, met aandacht voor zowel Vlaamse als internationale kunst. Ook kunst uit de vorige eeuwen komt aan bod, maar toch steeds in relatie met vandaag: hoe die kunst nawerkt op onze tijd of hoe we vandaag die oude kunst bekijken.
De lezingen "architectuur" werpen een licht op een kunsttak die weinig aan bod komt als "kunst" en daardoor minder "in de markt" ligt. Toch worden we elke dag opnieuw geconfronteerd worden met architectuur en met de consequenties van urbanisatie. In de lezingen leren we hoe de technologische evolutie de mogelijkheden van de ontwerpers hebben veranderd, maar ook hoe architectuur mee bepalend is voor onze specifieke cultuur.

Een lezing duurt normaal 2 uur, met een korte pauze. In veel gevallen komen de lezingen voor in een reeks (bvb. een reeks van 3, één sessie per maand), met elke keer een ander thema. Inschrijving is vrij per sessie, maar toch zie je dat deelnemers verschillende sessies proberen bij te wonen en op die manier hun vrienden kunnen ontmoeten. Dat element van sociale netwerking blijkt dus ook wel heel belangrijk. Het is een stimulans voor mensen met tijd om die tijd nuttig te besteden en tegelijk te zien dat ze dat kunnen samen met gelijkgezinden.

Lezingen Kunstontmoetingen 2019-2020

Acht donderdagnamiddagsessies met als afsluiting een daguitstap.

In samenwerking met GC 't Blikveld.

Plaats: 't Kranske, telkens om 13.30

Inschrijven: via GC 't Blikveld, Bonheiden


10.10.2019 - Architectuur: moeder der kunsten?  Jan Van Daele

7.11.2019 - Griekse Architectuur / Emmy Vermeulen

14.11.2019 - Romeinse architectuur / Emmy Vermeulen

6.02.2020 - Byzantijnse architectuur / Emmy Vermeulen

13.02.2020 - Armeense architectuur / Emmy Vermeulen

5.03.2020 - Romaanse architectuur / Emmy Vermeulen

12.03.2020 - Renaissance. / Emmy Vermeulen

23.04.2020 - Architectuur is overal / Jan Van Daele

14.05. 2020 - Uitstap naar Villers-la-Ville en Louvain-la-Neuve / Jan Van Daele

Lezingen Kunstontmoetingen

2019-2020

Thema Architectuur

 10 oktober 2019 Architectuur: moeder der kunsten? - Jan Van Daele

Volgens Frank Lloyd Wright is architectuur de moeder der kunsten, zonder eigen architectuur heeft een beschaving geen ziel.

In deze lezing gaan we doorheen de geschiedenis op zoek naar de kern van architectuur. Architectuur is vorm en functie. We zoeken naar de bouwkundige “big five”.  Met constructies uit verleden en heden ontdekken we “de moeder der kunsten”.

­­7 november 2019 Griekse Architectuur - Emmy Vermeulen

De Griekse tempel: een ‘verheven beeld’ in de ruimte?

Steekt het Parthenon boven de stad Athene uit, dan bewaart het Erechteion de ziel van de stad. In de tempel, de woonplaats van de godheid, heeft ook de mens zijn plaats, zichtbaar en onzichtbaar, verbeeld in unieke sculpturen. Een namiddag vertoeven we tussen getuigen van grote menselijke creativiteit. 


14 november 2019 Romeinse architectuur - Emmy Vermeulen

De Romeinse stad Trier: ruimtelijke ordening en orde in de architectuur

Trier, op en top Romeins, maar ook Middeleeuws. Romeins is het stratenplan, recht op recht, met een ordentelijke inplanting van publieke gebouwen, woonblokken en open ruimtes. Orde moet er zijn: daarvan getuigt de kwadraatbouw bewaard in de dom. En wat hebben de Middeleeuwen gedaan met deze ordening in stratenplan en gebouwen?

 

6 februari 2020 Byzantijnse architectuur - Emmy Vermeulen

Constantinopel: kleine kerkjes en overweldigende Haghia Sophia

Een kerk is ‘het nieuwe Jeruzalem uit de hemel neergedaald’. Hoe zijn hemel en aarde, tijd en eeuwigheid verankerd in een Byzantijnse kerk? De kerk van de Heilige Wijsheid in Byzantium- Istanboel overtreft menselijke wijsheid en kennis. Waar ligt nochtans haar kwetsbaarheid? Wat bracht het jaar 1453 met zich mee?


13 februari 2020 Armeense architectuur - Emmy Vermeulen

Een verfijnd samenspel van architecturale grondvormen

Deze kerken en kerkjes staan nu eenzaam in een open vlakte of op een hoge heuvel. Soms zijn ze beschut door het kloostercomplex. We bestuderen de heldere grondvormen, de ingenieuze koepels en de eenvoud van de opstand. We vragen ons af: hoe verbindt een kerkgebouw de sacrale ruimte binnen met de profane ruimte buiten?

 

5 maart 2020 Romaanse architectuur - Emmy Vermeulen

Kerkjes op de weg naar Santiago de Compostella

Samen met de refugio’s boden zij de pelgrims verpozing naar geest en lichaam. We houden halt bij enkele kerkjes onderweg: Estella, Eunate, Fromista, Sahagun, Cebreiro, Portomarin…. maar eindigen onze tocht in de kathedraal van Santiago. Romaans betekent immers niet altijd: klein…

 

12 maart 2020 Renaissance - Emmy Vermeulen

De Oudheid herontdekt en herschapen

In het herdenken van de ruimte neemt de Renaissance de Grieks- Romeins en oudchristelijke architectuur in zich op en ontstaan schitterende gebouwen. We bezoeken de Pazzikapel in Firenze op vierkantig grondplan en twee kerken met centraalbouw: de San Pietro in Montorio in Rome en Santa Maria della Consolatione in Todi

 

23 april 2020 Architectuur is overal - Jan Van Daele

Architectuur ordent onze leefwereld van de kleinste ruimte naar de grote leefwereld.  Architectuur heeft de macht om stemming, atmosfeer en culturele waarden te versterken. Architectuur bepaalt mee de ziel van een plaats. Bedenkingen die zich bij het creëren van een hedendaagse leefomgeving opdringen. Oud en nieuw tegenover of samen met elkaar?

 

14 mei 2020

Villers-la-Ville en Louvain-la-Neuve – Jan Van Daele

Wat is het verband tussen een middeleeuwse cisterciënzerabdij en een moderne studentenstad? Dat beleven we tijdens deze uitstap. De bus brengt ons in de voormiddag naar Villers-la-Ville voor een bezoek aan de ruïnes van de oude abdij, gelegen in een prachtig groene omgeving.  Na de middag gaan we naar Louvain-la-Neuve waar we het urbanistisch concept van deze nieuwe stad leren kennen, een stad van studenten, wetenschap en hedendaagse cultuur.

­­


Aanbod Lezingen Kunstontmoetingen, "Kunst"

Wie: Jo Haerens

PIETER POURBUS EN DE VERGETEN MEESTERS

In het Groeningemuseum te Brugge loopt in het najaar 2017 de expo Pieter Pourbus en de vergeten meesters. In de 16de eeuw staan velen onder hen in de schaduw van hun voorgangers de Vlaamse primitieven en hun tijdgenoten uit Antwerpen. Tijd dus om ons te verdiepen in de Brugse artistieke wereld van de 16de eeuw en vergeten namen terug op te roepen.

FERNAND LÉGER

In het voorjaar 2018 zet Bozar de deuren open voor Fernand Léger. Het is al van 1956 geleden, dat deze pionier van het modernisme in Bozar te gast was. We ontdekken hoe Légers indrukwekkende realisaties zorgden voor vernieuwing en hoe generaties kunstenaars dankzij hem de zoektocht naar een “klare stijl met heldere kleuren” hebben aangevat. 

Tinguely

De Zwitserse kunstenaar Paul Tinguely speelde  in de tweede helft van de 20ste eeuw  een grote rol  in de ontwikkeling van de kinetische kunst. "Alles in beweging" was zijn motto. Speelse werken? Vergis je niet.  Niets is wat het lijkt. Een fascinerend verhaal! 

21 Rue la Boétie

 “21 Rue La Boétie”: in haar gelijknamig boek vertelt Anne Sinclair het leven van haar grootvader Paul Rosenberg, één van de grootste kunsthandelaren uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Paul Rosenberg is getuige en medespeler in de groei van de moderne kunst en tegelijkertijd slachtoffer van een niets ontziend oorlogsgebeuren. 

Ceci n’est pas une leçon (2 lezingen)

In deze lezingen maken we een wandeling door de moderne kunst van de 20ste eeuw. We stellen ons vooral de vraag hoe we naar moderne kunst kunnen kijken en hoe het komt dat we met andere ogen deze werken moeten bekijken. Met andere woorden: het ABC van de moderne kunst.

Waarde Theo, beste vriend

De brieven van Vincent Van Gogh behoren tot de mooiste kunstenaarsbrieven die ooit werden geschreven. We leren Van Gogh kennen doorheen zijn brieven en werken. We krijgen het beeld van een zoek- en overlevingstocht: een kunstenaar in woord en beeld met een stukje muziek als afsluiter.

“Een kunstenaar is hij die van een oplossing een raadsel weet te maken” (Karl Kraus)

Het “less is more” idee en “het idee is het belangrijkste deel van het kunstwerk” stelt ons als toeschouwer soms voor raadsels. In deze lezing gaan we op zoek naar de wortels van minimalisme en conceptuele kunst en proberen we de raadsels waar de kunstenaar ons voor plaatst te ontrafelen. Of zijn er wel meerdere oplossingen voor één raadsel?

En plots werd schilderkunst anders

Of was het toch niet zo plots? Abstracte kunst ontstond niet zomaar. Tal van kunstenaars hebben met hun werken  de weg naar abstractie geplaveid. Eenmaal de abstracte kunst een feit was, zien we ook hierin een grote verscheidenheid. Het wordt een lezing vol kleur en nieuwe zienswijzen. Of zoals Barnett Newman zegt: “het revolutionaire moment dat van schilders “werkelijke” schilders maakte.

Terugblik op de Biënnale Venetië 2015

Overzicht van wat er te ontdekken viel op de Biënnale van Venetië, editie 2015.

De Gouden Eeuw Revisited

Het Museum voor Schone Kunsten te Gent bezit een groot aantal Hollandse schilderijen uit de 17e eeuw, een periode waar onze Noorderburen aan refereren als 'de gouden eeuw van de schilderkunst'. In deze lezing combineren we de Gentse tentoonstelling met een tentoonstelling "Het Hollands Zelfportret" in het Mauritshuis, Den Haag. In de 17e eeuw had het genre een extra betekenis, het zelfportret was veelzeggend voor de maatschappelijke status en positie van de schilder.

Amedeo Modigliani en Daniël Buren

Twee uiteenlopende kunstenaars in twee uiteenlopende kunstwerelden. Stellen tentoon in resp. het LAM (Villeneuve d'Asq) en Bozar (Brussel).

 • Modigliani, Italiaans schilder en beeldhouwer, ging eigenzinnig zijn weg in een tijd waar het kubisme van Picasso het voortouw nam. In het voorbije najaar had een verzamelaar 158 miljoen euro over voor een werk van deze avant-garde man. Tijd dus om zijn werk eens van naderbij te bekijken.
 • Na de pauze verplaatsen we ons naar de kleurrijke wereld van Daniël Buren. Buren maakte naam als “streepjes-kunstenaar”: werken in privé-woningen, musea en openbare plaatsen. Hij is een meester in het “innemen van ruimtes” en laat ons de omgeving anders ervaren. Namen als Cézanne, Matisse, Pollock, LeWitt zijn voor Buren inspiratiebronnen die hem in zijn vaak ook kleurrijke wereld begeleiden.
Met oog voor detail: drie generaties Vlaamse primitieven voor het voetlicht (4 lezingen)

 De 15de eeuw is een gouden tijd voor kunstenaars. De Bourgondische vorsten nemen hun mecenaat ter harte en geven de Ars Nova een ongekende impuls. 

In het spoor van Melchior Broederlam en dankzij een nieuwe en verbazingwekkende schilderstechniek hebben “Vlaamse Primitieven” een meesterlijk beeld van hun tijd neergezet.

In deze reeks van vier lezingen zetten we de loep op meesterwerken van drie generaties Vlaamse Primitieven.

Met oog voor licht en kleur: impressionisten en postimpressionisten voor het voetlicht (4 lezingen)

Uit Le Figaro van 1874: “Ze openden een tentoonstelling waarvan ze zeiden dat het over schilderen ging. Spottend worden ze impressionisten genoemd!”

Toen controversieel, maar nu roept deze naam een wereld op van licht en kleur. Een nieuwe manier van kijken naar de werkelijkheid.

In deze reeks van vier lezingen verdiepen we ons in werken van Manet, Monet, Renoir… Maar ook postimpressionisten en buitenbeentjes als Van Gogh, Gauguin en Cézanne mogen niet ontbreken. Hun visie gaf immers de aanzet tot een nieuwe schilderkunst van de 20ste eeuw.

Beyond Klimt

Oorlogen zijn breuklijnen. WO I en de politieke en economische hertekeningen nadien brengen artistieke migraties, nieuwe ideeën en perspectieven met zich mee. De expo “Beyond Klimt” leidt ons een nieuwe wereld binnen.

BERNARD VAN ORLEY

Bernard van Orley: één van de absolute spilfiguren van de renaissance in de Lage Landen. Deze 16e-eeuwse kunstenaar was schilder aan het hof van Margaretha van Oostenrijk en Maria van Hongarije, werd overladen met opdrachten en kwam al erg jong aan het hoofd van een van de grootste ateliers van zijn tijd. Hij schilderde religieuze taferelen maar ontwierp ook wandtapijten en glasramen. Met zijn portretschilderkunst wist hij zich een plaats te veroveren bij politieke raadgevers, invloedrijke geestelijken en humanistische denkers. 
Een veelbelovende expo die deze man in het licht stelt.

Aanbod Lezingen Kunstontmoetingen, "Architectuur"

Wie: Jan Van Daele

Deze lezingen willen telkens een 'toolbox' aan te reiken. Hiermee zullen niet-specialisten met andere ogen en vernieuwde aandacht naar architectuur kijken. Ze zullen ontdekken dat architectuur cultuur-maatschappelijk veel belangrijker is dan algemeen aangenomen en een integraal deel uitmaakt van onze eigenheid, onze cultuur en onze beschaving.

Virtuele architectuurwandelingen deel 1
 • Architectuur is overal
 • Architectuur is overal! Maar zien we het wel?
 • Wat is architectuur eigenlijk? Is er goede en slechte architectuur?
 • Is architectuur kunst?
 • Museum architectuur.
 • De big 5!
Virtuele architectuurwandelingen deel 2
 • Genius loci
 • Vrij plan
 • Trio van stijlgroepen door de eeuwen heen: traditioneel, modernistisch en experimenteel
Virtuele architectuurwandelingen deel 3
 • Modern, moderner, modernst
 • De erfenis van Le Corbusier
 • Architectuur en emotie
 • De poëzie van ruimte
Virtuele architectuurwandelingen deel 4

Architectuur in relatie met taal, beeldende kunst, schilderkunst en muziek

 • Architectuur en taal
 • Architectuur en muziek
 • Architectuur en schilderkunst
Hundertwasser en Organische Architectuur

Naar aanleiding van een gepland bezoek aan Kindervallei, een project van Ronald McDonald in Valkenburg, belichten we de figuur van Hundertwasser en zijn ontwerpen en maken de link naar organische architectuur als specifieke en tijdloze verschijningsvorm.

Architectuur: moeder der Kunsten?

Volgens Frank Lloyd Wright is architectuur de moeder der kunsten, zonder eigen architectuur heeft beschaving geen ziel. In deze lezing onderzoeken we deze stelling vanuit cultuurhistorisch oogpunt en proberen te begrijpen hoe architectuur ingebakken zit in de menselijke beschaving en een heel specifiek element van de eigenheid van een volk uitmaakt.

Architectuur is overal

Architectuur ordent onze leefwereld van de kleinste ruimte naar de grote leefwereld. Architectuur heeft de macht om stemming, atmosfeer en culturele waarden te versterken. Architectuur bepaalt mee de ziel van een plaats. Bedenkingen die zich bij het creëren van een hedendaagse leefomgeving opdringen. Oud en nieuw tegenover of samen met elkaar?

© Copyright Kunstontmoetingen